Al vele jaren trots op de TBR !

De Lustrumcommissie voor het 50-jarig bestaan van de vereniging bedacht in 1986 de Tromp Boat Races als lustrumevenement. Nu is het een wedstrijd die niet meer weg te denken is uit de wedstrijdkalender van roeiend Nederland. Het is ieder jaar ook een topevenement op onze eigen vereniging.

Wat begon met een kleine 80 ploegen, groeide in het 2e jaar direct naar honderd ploegen door. Het jaar daarna liep het aantal inschrijvingen iets terug, maar na een paar jaar leek het er al op dat het aantal deelnemers niet verder zou kunnen  groeien. Toen de finish werd verlegd van de lange steiger naar de punt voor de soos, werd de logistiek beter en lukte het om het aantal inschrijvingen op te laten lopen tot ruim boven de 600.

Ter gelegenheid van het lustrum van de vereniging in 2016 werd de Tromp Boat Races geroeid op 2 dagen. Dit is daarna niet meer veranderd, omdat het aantal roeiers bleef stijgen. In 2019 tot ruim boven de 750 ploegen.

Vanwege Corona is in 2020 de wedstrijd op het laatste moment afgelast. Wel hebben roeiers overal in het land de Tromp Boat Race op hun eigen roeiwater gevaren. In 2021 hielden we een ‘corona-versie’, met skiffs en tweeën.

Terwijl de TBR vooral begon als een veteranen-evenement, valt de gemiddelde leeftijd inmiddels flink lager uit. Dit is te verklaren door het feit dat de junioren-bondscoaches deze wedstrijd als eerste meetmoment van het seizoen hanteren voor de nationale selectie en ook de studentenverenigingen zich in het najaar graag met elkaar meten.

Uit alle windstreken komen oud-‘Tromptoppers’ naar Hilversum, sommigen om voor hun studentenvereniging uit te komen, anderen om het Hilversumse water nog eens op te zoeken voor een mooie wedstrijd. Daardoor heeft het evenement ook altijd iets van een reünie. Behalve de kamprechters, die als official optreden tijdens de TBR, wordt de hele organisatie uitgevoerd door ruim honderd Tromp vrijwilligers: van wedstrijdleiding en secretariaat, tot riemendragers, tijdwaarnemers, ‘vlothonden’ en verkeersregelaars. Sommigen doen dat al jarenlang.

Veeldoeners die het evenement organiseerden en uitbouwden tot wat het nu is waren onder anderen Alfred en Olga Citroen, Arvid Harmsen, George Brusse, Frans Cornelis en Minke Fischer. 

Cornelis Tromp is al 38 jaar trots op de TBR !

(vrij naar het lustrumboek van  HRV Cornelis Tromp, Driekwart Heel, Lustrum uitgave 1936-2011)

Informatie over de Tromp Boat Races is ook te vinden op Wikipedia.
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Tromp_Boat_Races)